Tarot Karta – Ljubavnici

Tarot Karta - Ljubavnici

VI LJUBAVNICI – DECA GLASA, PROROČIŠTE MOĆNIH BOGOVA

Staza na Drvetu života: 17

Hebrejsko slovo: Zain

Zodijački znak: Blizanci

Opis simbola:

U središtu karte uzdiže se figura sa kapuljačom na glavi. Obrisi lica se samo naziru. Ona projektuje sile stvaranja i pruža ruke nad Ljubavnicima kao da ih blagosilja. Oko ruku je obmotan svitak koji čini beskonačni krug. On predstavlja beskonačni tok vremena, znanje i zapisanu sudbinu.

Ova karta se veoma razlikuje kod drugih špilova. Na njima se obično prikazuje mladić na raskrsnici, koga s jedne strane pod ruku drži starija žena koja predstavlja majku, a s druge strane mlada devojka, Iznad njihove glave je Kupidon koji odapinje strelu. To je označavalo da se osoba nalazi na životnoj raskrsnici i u situaciji izbora između starog, proverenog, poznatog i bezbednog puta (majka), i novog pravca, punog nepoznatih iskušenja (devojka). Stari put je siguran, ali ne donosi napredak ličnosti, već stagnaciju i involuciju, dok je novi put opasan i neizvesnog ishoda, ali pruža ličnosti mogućnost da uči, napreduje u duhovnom i ličnom smislu i da saznaje na nov i promenjen način svet oko sebe.

Ove dve ženske figure su na Kroulijevom špilu potisnute u gornji deo karte i predstavljene kroz likove Eve i Lilit. Kupidon je takođe zadržan.

Prema mitologiji, Lilit je bila prva Adamova žena. Ona je bila moćna, slobodna, nesputana i vladala je elementima. Posle pobune Anđela i Pada vremena u materiju, Lilit postaje kći noći i pakla, fatalne strasti i iskušivačke prirode. Ponekad je poistovećuju sa zmijom koja navodi, drugu Adamovu ženu, da kušaju plodove sa drveta poznavanja Dobra i zla. Posle tog čina Adam biva izgnan na vrata kajanja, Eva na vrata milosrđa, a zmija na vrata tuge. U psihološkom smislu Lilit predstavlja iskušenje, strastan poziv, novi neizvestan put.

Eva je , s druge strane, majčinski, zaštitnički princip koji pruža sigurnost, podršku i izvesnost. Čovek ipak mora da odluči da li će kušati sa Drveta Dobra I Zla.

Kupidon u rimskoj ili Eros u grčkoj mitologiji je krilati, ćutljivi dečak koji prati Veneru. On je božanstvo čežnje i čulne ljubavi i jedan je od najdrevnijih, prvih bogova. Svojim lukom i strelom on unosi nemir u srca ljudi. Na Tarot karti, na njegovom tobolcu, je ispisana reč: Telema. Odapinjući strelu, on podstiče čovekovu istinsku volju, i pokreće ga na izbor duhovnog puta.

“Reč zakona je Telema.

Ko nas nazove Telemitima neće pogrešiti, ako pobliže pogleda u reč. Jer unutar toga postoje Tri ranga, Samotnik i Ljubavnik, i čovek Zemlje. Čini što ti volja i to treba da bude sav Zakon.

Reč Greha je ograničenje. O čoveče, ne odbij svoju ženu ako ona hoće. O ljubavniče, ako ti je volja, napusti. Nema spone koja može sjediniti razdvojene osim ljubavi: sve ostalo je proklestvo…”

Skrivena figura blagosilja alhemijsko venčanjue crnog kralja i bele kraljice. Oni po svojoj prirodi predstavljaju suprotne principe.

Crni kralj na glavi ima zlatnu krunu koja oličava svest i ego stanovište. Bela kraljica nosi srebrnu krunu intuicije i osećajnosti. Kraljev ogrtač je ukrašen zmijama, mušku, falusnu, potentnu simboliku, dok je kraljičin obeležen pčelama koje označavaju plodnost i besmrtnost. Crni kralj u levoj ruci nosi koplje. Ono simbolično predstavlja faličnu, životvornu, silu, plodnost i prodornost. Bela Kraljica u levoj ruci drži zračeći pehar, sveti gral. On sadrži vodu besmrtnosti i plodnosti, a oličava kraljičinu prijemčivu prirodu. Na njemu je prikazan beli golub Svetog Duha.

Crni kralj desnom rukom intelekta i svesti prima kraljičinu levu ruku osećajnosti i intuicije.

U alhemijskom venčanju učestvuu deca blizanci, crno i belo. Oni predstavljaju grublje aspekte polarne simbolike i nagoveštavaju buduće sjedinjenje suprotnosti koje će svoje potpuno i savršeno ispunjenje dostići u XIV Arkani – “Umetnost”.

 • Lucija / Kod #136
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: SUDBINSKE KARTE, ANĐEOSKE PORUKE

  Broj tel: 0901/640-640
  96 RSD/min

 • Vesna / Kod 05
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: NUMEROLOGIJA, ANĐEOSKI I LJUBAVNI TAROT, VISAK, YI CHING, KNJIGA PROMJENA MUDROSTI, RUNE, IZRADA RUNSKIH AMAJLIJA

  Broj tel: 0901/640-640
  96 RSD/min

 • Sofija / Kod 80
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: TAROT, NUMEROLOGIJA, ASTROLOGIJA, KRISTALOTERAPIJA, DREVNI RITUALI ZA POSAO, FINANCIJE, LJUBAV I ZDRAVLJE

  Broj tel: 0901/640-640
  96 RSD/min

 • Alba / Kod 24
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: TAROT, SUDBINSKE KARTE, CROWLEY, VISAK, MOLITVE, PODIZANJE ENERGIJE

  Broj tel: 0901/640-640
  96 RSD/min